Rozłóż wielomian na czynniki. Skorzystaj z metody grupowania wyrazów.
Jednego podpunktu nie mogę rozwiązać:
\(\displaystyle{ x ^{6} -0,000256}\)
Nie wiem co zrobić z 0,000256, znalazłem też tutaj wzorek:
\(\displaystyle{ a^6-b^6=(a^3-b^3)(a^3+b^3)=(a-b)(a^2+ab+b^2)(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
Ale jakoś zadanie ze mną wygrywa.
Jak miałek kliknąć wyślij do mi coś zaświatało, więc teraz proszę o sprawdzenie
A więc tak, podzieliłem sobie 256 na 2.
Otrzymałem 128, więc
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{128} = \sqrt[3]{2 \cdot 64} = 4\sqrt[3]{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{6} -0,000256=(x-0,2 \sqrt[3]{2})(x ^{2}+0,2\sqrt[3]{2}x+0,04 \sqrt[3]{2})(x+0,2 \sqrt[3]{2})(x ^{2}-0,2\sqrt[3]{2}x+0,04 \sqrt[3]{2})}\)
Rozłóż wielomian.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozłóż wielomian.
\(\displaystyle{ a^6-b^6=(a^3-b^3)(a^3+b^3)=(a-b)(a^2+ab+b^2)(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a=x}\)
\(\displaystyle{ b=0,2 \sqrt[3]{2}}\)
ale
\(\displaystyle{ b^2=0,04 \sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ a=x}\)
\(\displaystyle{ b=0,2 \sqrt[3]{2}}\)
ale
\(\displaystyle{ b^2=0,04 \sqrt[3]{4}}\)