Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x ^{4}+(1-2m)x ^{2}+2 ^{2} + \frac{1}{4}=0}\) nie ma rozwiązań?
Podstawiłam zmienną t za \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i z tego obliczyłam wartość m=0 i m=-1
Ale co dalej?
Równanie z paraetrem
Równanie z paraetrem
Właśnie zrobiłam założenie dla takiej delty i wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ m \in - \infty ,0) \cup (-1+ \infty )}\) a odpowiedzi mówią że m należy do rzeczywistych...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie z paraetrem
Napisz to równanie jak trzeba (bo jest trochę 'dziwne'), to zobaczę gdzie jest błąd.Kokomama pisze: \(\displaystyle{ x ^{4}+(1-2m)x ^{2}+2 ^{2} + \frac{1}{4}=0}\)
Równanie z paraetrem
Oj faktycznie..przepraszam
\(\displaystyle{ x ^{4}+(1-2m)x ^{2}+2m^{2} + \frac{1}{4}=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}+(1-2m)x ^{2}+2m^{2} + \frac{1}{4}=0}\)