Działania na wyrażeniach algebraicznych.
Rozwiąż nierówności:
a) \(\displaystyle{ -\frac{2+x}{3}+ \frac{3-x}{6} <}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\frac{x+4}{5}-3}{3} \le \frac{x-1}{2}}\)
Proszę o pomoc. Z GÓRY DZIĘKS !!!
PS: Prosiłbym o obliczenia, a nie sam wynik.
Rozwiąż nierówności
Rozwiąż nierówności
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 18:13 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenie matematyczne zapisuj w klamrach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenie matematyczne zapisuj w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kpns
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
Rozwiąż nierówności
Jeśli w pierwszym, to wszystko ma być mniejsze od zera, to wynik jest poniżej.
b)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{x+4}{5}-3}{3} \le \frac{x-1}{2} \ \ | \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{x+4}{5} - 6 \le 3x-3 \ \ | \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 2x+4-30 \le 15x -15}\)
\(\displaystyle{ -11 \le 13x \ \ | : 13}\)
\(\displaystyle{ x \ge -\frac{11}{13}}\)
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{x+4}{5}-3}{3} \le \frac{x-1}{2} \ \ | \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{x+4}{5} - 6 \le 3x-3 \ \ | \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 2x+4-30 \le 15x -15}\)
\(\displaystyle{ -11 \le 13x \ \ | : 13}\)
\(\displaystyle{ x \ge -\frac{11}{13}}\)