Wielomian W(x), po wykonaniu potęgowania i dokonaniu redukcji wyrazów podobnych, zapisano w postaci \(\displaystyle{ W(x)=a _{n}x ^{n}+a _{n-1}x ^{n-1}+...+a _{2}x ^{2}+a _{1}x+a _{0}}\). Oblicz sumę \(\displaystyle{ a _{n}+a _{n-1}+...+a _{2}+a _{1}+a _{0}}\), jeżeli
\(\displaystyle{ W(x)=(2x ^{3}+3x-6) ^{2010}}\)
Proszę o wskazóweczki jak się za to zabrać?
obliczanie sumy wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
obliczanie sumy wielomianów
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 16:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
obliczanie sumy wielomianów
Wystarczy dostrzec, że \(\displaystyle{ a_n+a_{n-1}+\ldots+a_2+a_1+a_0=W(1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
obliczanie sumy wielomianów
Z postaci wielomianu jako sumy algebraicznej \(\displaystyle{ W(x)=a _{n}x ^{n}+a _{n-1}x ^{n-1}+\ldots+a _{2}x ^{2}+a _{1}x+a _{0}}\) wynika, że \(\displaystyle{ W(1)=a _{n}\cdot 1 ^{n}+a _{n-1}\cdot 1 ^{n-1}+\dots+a _{2}\cdot 1 ^{2}+a _{1}\cdot 1+a _{0}=a _{n}+a _{n-1}+...+a _{2}+a _{1}+a _{0}}\).
W przypadku danego wielomianu \(\displaystyle{ W}\) mamy zatem
\(\displaystyle{ a _{n}+a _{n-1}+\ldots+a _{2}+a _{1}+a _{0}=W(1)=(2\cdot 1 ^{3}+3\cdot 1-6) ^{2010}=(-1)^{2010}=1}\).
W przypadku danego wielomianu \(\displaystyle{ W}\) mamy zatem
\(\displaystyle{ a _{n}+a _{n-1}+\ldots+a _{2}+a _{1}+a _{0}=W(1)=(2\cdot 1 ^{3}+3\cdot 1-6) ^{2010}=(-1)^{2010}=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy