Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Milu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sielec

Rozwiąż nierówność

Post autor: Milu93 »

Rozwiąż nierówność.

e) \(\displaystyle{ x^4 - x^2+ 24 \ge 12\left(x^2-1\right)}\)
g) \(\displaystyle{ x^4 - x^3 - 2x - 4 \le 0}\)
h) \(\displaystyle{ x^3 + 6x^2 + 6x > -5}\)
j) \(\displaystyle{ -x^3 + 2x^2 + 4x >3}\)

Proszę o szybką pomoc
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 22:48 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: cosinus90 »

Wszędzie doprowadź do tego, aby po prawej stronie było zero, a po lewej pewien wielomian. Następnie zapisz go w postaci iloczynowej.
Milu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sielec

Rozwiąż nierówność

Post autor: Milu93 »

To wiem. Wiem jak zacząć ale nie wiem co zrobić dalej. Chciałem zgrupować ale się nie da.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: cosinus90 »

Pokaż jakie masz wielomiany to dam Ci wskazówki.
ODPOWIEDZ