witajcie.. mam mala prosbe przy pomocy rozwiazania 2 rownan poniewaz sam poprostu zapomnialem jak to sie robi
\(\displaystyle{ x^{3} - 12x ^{2} +x-12=0\\
x^{3} - 4x ^{2} +3x+12=0}\)
Obliczenie dwóch równań
Obliczenie dwóch równań
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 18:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Jedne klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
Obliczenie dwóch równań
wystarczy pogrupować wyrazy
\(\displaystyle{ x^{3} - 12x ^{2} +x-12=0\\x(x^{2}+1)-12(x^{2}+1)=0\\(x^{2}+1)(x-12)=0\\ x^{2}+1=0$ $ \vee $ $x-12=0}\)
W drugim bardzo podobnie:)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ x^{3} - 12x ^{2} +x-12=0\\x(x^{2}+1)-12(x^{2}+1)=0\\(x^{2}+1)(x-12)=0\\ x^{2}+1=0$ $ \vee $ $x-12=0}\)
W drugim bardzo podobnie:)
Pozdrawiam