Test (a,b,c,d) - Wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marzenqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Przemyśl

Test (a,b,c,d) - Wielomiany

Post autor: marzenqs »

1. Wartość wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = 3x^3 + x^2 - 2x - 3}\) dla \(\displaystyle{ x = -2}\) wynosi

a) 15
b) -16
c) 17
d) -19

2. Wyznacz współczynnik "a" wielomianu "w" jeżeli \(\displaystyle{ w(x) = ax^2 + x + 1}\), \(\displaystyle{ w(1) = 3}\)

a) a = -3
b) a = -1
c) a = 0
d) a = 1

3. Rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - x + 2 = 0}\) są liczby:

a) 1,2,-2
b) 1,-1,2
c) 0,1,2
d) 0,-1,2

4. Wielomian \(\displaystyle{ (1-2x)^3 = -8x^3 + 12x^2 - 6x + 1}\)

a) Prawda
b) Fałsz

5. Największą liczbą całkowitą spełniającą nierówność \(\displaystyle{ x^3 + 2x^2 \ge 4x + 8}\) jest:

a) 2
b) -3
c) 0
d) -2
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, o 22:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Test (a,b,c,d) - Wielomiany

Post autor: Lbubsazob »

1) Wstaw \(\displaystyle{ -2}\) za \(\displaystyle{ x}\)
2) Wstaw \(\displaystyle{ 3}\) za \(\displaystyle{ x}\) i przyrównaj do zera
3) Pogrupuj wyrazy
4) Podnieś lewą stronę do sześcianu, skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
5) Przenieś wszystko na 1 stronę i spróbuj wyłączyć coś przed nawias
ODPOWIEDZ