wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -(a+b)x^{2} -(a-b)x+3}\), xeR jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=
x^{2}-4x+3}\). wyznacz a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x)>0
Nierówność, dzielenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asdadadsad
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Nierówność, dzielenie.
Albo w ten sposób:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -(a+b)x^{2} -(a-b)x+3=x(x^{2}-4x+3)-(a+b+4)x^{2} -(a-b+3)x+3}\)
stąd
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+4-1 \\ a-b+3=4 \end{cases}}\).
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -(a+b)x^{2} -(a-b)x+3=x(x^{2}-4x+3)-(a+b+4)x^{2} -(a-b+3)x+3}\)
stąd
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+4-1 \\ a-b+3=4 \end{cases}}\).