Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-4 \sqrt{2}x ^{2}+10x-4 \sqrt{2}}\)
Ile różnych pierwiastków ma wielomian W(x)?
Nie mogę skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych bo nie są całkowite te liczby. Wiemy jeszcze z poprzedniego podpunktu że pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
różne pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
różne pierwiastki wielomianu
próbowałam i chyba nie bardzo mi wyszło, bo wyszło mi:
\(\displaystyle{ x ^{2}-5 \sqrt{2}x+20}\) i Reszta \(\displaystyle{ -24 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-5 \sqrt{2}x+20}\) i Reszta \(\displaystyle{ -24 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
różne pierwiastki wielomianu
Dzieliłaś pisemnie czy Hornerem?
Poszukaj, może gdzieś jest błąd rachunkowy.
Powinno być: \(\displaystyle{ W(x)=(x- \sqrt{2} )(x^2-3 \sqrt{2}x +4)}\)
Poszukaj, może gdzieś jest błąd rachunkowy.
Powinno być: \(\displaystyle{ W(x)=(x- \sqrt{2} )(x^2-3 \sqrt{2}x +4)}\)