Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzidziuniaa
Użytkownik
Posty: 237 Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Post
autor: dzidziuniaa » 12 gru 2010, o 21:11
Witam robię zadanie i zatrzymała się w momencie
\(\displaystyle{ 3 ^{2009}+(-3) ^{2010}}\)
Jak to mogę rozwiązać? Próbowałam coś z 3 przed nawias ale nie wiem jak zapisać tą drugą część żeby mi się zgadzało ?
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ » 12 gru 2010, o 21:15
\(\displaystyle{ 3 ^{2009}+(-3) ^{2010}=3 ^{2009}+3 ^{2010}=3 ^{2009}(1+3)=4 \cdot 3 ^{2009}}\)
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ » 12 gru 2010, o 21:22
wykladnik potęgi jest parzysty więc \(\displaystyle{ (-3) ^{2010}=3 ^{2010}}\)