Wymierne pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: dwaplusdwa »

1. Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+ 4x^{3}+ cx^{2}+dx+1, gdzie c,d \in C}\) ma dwa różne pierwiastki wymierne. Znajdź niewymierne pierwiastki tego wielomianu.

2. Dwie ujemne liczby wymierne są miejscami zerowymi funkcji \(\displaystyle{ f(x)= 2x^{3}+ bx^{2}+cx+1}\) gdzie \(\displaystyle{ b,c \in C}\). Znajdź wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: TheBill »

Do obu zadań zastosuj tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: dwaplusdwa »

No właśnie stosuje ale mi za bardzo nie wychodzi. Może ktoś napisać jak to zrobić??
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: TheBill »

1. Z tego twierdzenia wnioskujemy, że ten wielomian może mieć pierwiastki wymierne: \(\displaystyle{ 1}\) lub/i \(\displaystyle{ -1}\).
Z treści: Wielomian ma dwa różne pierwiastki wymierne, zatem zarówno \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem wielomianu. Z tego wynika \(\displaystyle{ W(1)=0 \wedge W(-1)=0}\)

Jak będą problemy pisz.
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: dwaplusdwa »

No tak to są pierwiastki wymierne a ja mam znaleźć niewymierne. Jak to zrobić??
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wymierne pierwiastki wielomianu

Post autor: TheBill »

Z tego \(\displaystyle{ W(1)=0 \wedge W(-1)=0}\) wyznaczysz \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\). A potem znajdź wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
ODPOWIEDZ