Rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dawids13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łopuszno
Podziękował: 11 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: dawids13 »

Mam problem z czterema przykładami z rozkładem na czynniki

\(\displaystyle{ a) W(x)=(2x-3)(x^2-3)-(2x-3)(5+2x^2)}\)
\(\displaystyle{ b) W(x)=x^4+324}\)
\(\displaystyle{ c) W(x)=x^3(x^2-7)^2 - 36x}\)
\(\displaystyle{ d) W(x)=x^4+3x^3-15x^2-19x+30}\)

Bardzo was proszę o rozwiązanie tych czterech przykładów ponieważ nie potrafię sobie z nimi poradzić :/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: piasek101 »

b)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+18)^2-36x^2}\) kończyć

d) pierwiastki to np (1) ; (3).
ODPOWIEDZ