uzasadnienie wartosci wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kitka16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: las

uzasadnienie wartosci wielomianów

Post autor: kitka16 »

Uzasadnij że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{2}(2x ^{2}+x+1)+2x ^{2}+x+1}\) przyjmuje tylko watości dodatnie
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

uzasadnienie wartosci wielomianów

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ x^2(2x^2+x+1)+2x^2+x+1 = (2x^2+x+1)(x^2+1)}\)

2 czynnik będzie zawsze dodatni, oraz 1 czynnik ma deltę mniejszą od 0, tak więc dany wielomian nie ma miejsc zerowych, oraz współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, tak więc przyjmuje tylko wartości dodatnie.

Pozdrawiam.
kitka16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: las

uzasadnienie wartosci wielomianów

Post autor: kitka16 »

\(\displaystyle{ x^2(2x^2+x+1)+2x^2+x+1 = (2x^2+x+1)(x^2+1)}\) jak to tak przeksztalcono??-- 10 gru 2010, o 23:13 --dobra juz wiem
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

uzasadnienie wartosci wielomianów

Post autor: Vax »

Po prostu wyciągnąłem \(\displaystyle{ 2x^2+x+1}\) przed nawias.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ