3 trudnawe zadania z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
3 trudnawe zadania z wielomianów
Cześć,
Mam trzy zadania z wielomianów mam nadzieję, że mi pomożecie:)
Zad 1.
Ile rozwiązań rzeczywistych posiada równanie \(\displaystyle{ x^{4}-7x^{2}-6x+26=0}\)?
Zad 2
Ile jest równy iloczyn pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ p(x)=18x^{4}-117x^{3}+52x^{2}+13x-6}\)?
Zad 3.
Ile wynosi suma wszystkich pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=120x^{3}+286x^{2}+227x+60}\)?
Mam trzy zadania z wielomianów mam nadzieję, że mi pomożecie:)
Zad 1.
Ile rozwiązań rzeczywistych posiada równanie \(\displaystyle{ x^{4}-7x^{2}-6x+26=0}\)?
Zad 2
Ile jest równy iloczyn pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ p(x)=18x^{4}-117x^{3}+52x^{2}+13x-6}\)?
Zad 3.
Ile wynosi suma wszystkich pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=120x^{3}+286x^{2}+227x+60}\)?
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
3 trudnawe zadania z wielomianów
Zad.3
Wzór Viete'a dla równań 3 stopnia:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3} = \frac{-286}{120}}\)
Wzór Viete'a dla równań 3 stopnia:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3} = \frac{-286}{120}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
3 trudnawe zadania z wielomianów
a jak masz liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a,b}\) to kiedy wyrażenie \(\displaystyle{ a^2+b^2+1}\) będzie równe \(\displaystyle{ 0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
3 trudnawe zadania z wielomianów
to zapoznaj się z tym: kwadrat liczby rzeczywistej jest zawsze nieujemny. Tak więc:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+1\geq 0+0+1\geq 1>0}\)
czyli takie wyrażenie nigdy nie jest równe \(\displaystyle{ 0}\)
podstaw sobie teraz \(\displaystyle{ a=x^2-4,b=x-3}\) i dostaniesz swój wielomian
\(\displaystyle{ a^2+b^2+1\geq 0+0+1\geq 1>0}\)
czyli takie wyrażenie nigdy nie jest równe \(\displaystyle{ 0}\)
podstaw sobie teraz \(\displaystyle{ a=x^2-4,b=x-3}\) i dostaniesz swój wielomian