zupełnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie:
Pierwiastkami wielomianu Q(x) trzeciego stopnia są liczby: -3,-2,-2. Rozwiąż równanie Q(x^2+2x+1)=0
Czy mogę liczyć na pomoc? Z góry dziękuję:)
równanie Wielomianowe
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
równanie Wielomianowe
\(\displaystyle{ Q(x) = a(x+3)(x+2)^2}\)
Teraz zamiast iksa podstawiasz:
\(\displaystyle{ Q(x^2 + 2x + 1) = a(x^2 +2x + 1 + 3)(x^2 + 2x + 1 + 2)^2}\)
i przyrównujesz do zera.
Teraz zamiast iksa podstawiasz:
\(\displaystyle{ Q(x^2 + 2x + 1) = a(x^2 +2x + 1 + 3)(x^2 + 2x + 1 + 2)^2}\)
i przyrównujesz do zera.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, o 18:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.