Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}-3x+1) ^{2005}}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}-4x+3}\)
Pozdrawiam
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Reszta jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\), mamy zatem:
\(\displaystyle{ (x ^{2}-3x+1) ^{2005}=(x^2-4x+3)\cdot V(x) +ax+b}\)
Wskazówka - podstaw do tej równości \(\displaystyle{ x=1}\) oraz \(\displaystyle{ x=3}\)
Q.
\(\displaystyle{ (x ^{2}-3x+1) ^{2005}=(x^2-4x+3)\cdot V(x) +ax+b}\)
Wskazówka - podstaw do tej równości \(\displaystyle{ x=1}\) oraz \(\displaystyle{ x=3}\)
Q.