Równanie wielomianowe - problem z rozkładem
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równanie wielomianowe - problem z rozkładem
\(\displaystyle{ x^4+4x^3+4x^2-x^2-2x-1=55}\)
\(\displaystyle{ x^4+4x^3+4x^2-x^2-2x-56=0}\)
Zauważmy, że pierwiastkami są \(\displaystyle{ x=-4 \wedge x=2}\) korzystając z twierdzenia Bezouta otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+4)(x^2+2x+7)}\)
3 czynnik ma deltę mniejszą od 0, tak więc \(\displaystyle{ x\in \lbrace -4 ; 2\rbrace}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^4+4x^3+4x^2-x^2-2x-56=0}\)
Zauważmy, że pierwiastkami są \(\displaystyle{ x=-4 \wedge x=2}\) korzystając z twierdzenia Bezouta otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+4)(x^2+2x+7)}\)
3 czynnik ma deltę mniejszą od 0, tak więc \(\displaystyle{ x\in \lbrace -4 ; 2\rbrace}\)
Pozdrawiam.