Witam, mam takie rownanie:
\(\displaystyle{ 36x ^{3}-72x^{2}+47x-10=0}\)
Mam je rozwiazac wiedzac ze pierwiastki tego rowniania sa dlugosciami bokow w tr prostokatnym.
Od czego zaczac?
Rownanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rownanie wielomianowe
Czyli równanie ma trzy pierwiastki.
\(\displaystyle{ a,b}\) - przyprostokątne
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
i
\(\displaystyle{ a \le b<c}\)
\(\displaystyle{ 36(x-a)(x-b)(x-c)=0}\)
Porównaj współczynniki z \(\displaystyle{ 36x ^{3}-72x^{2}+47x-10=0}\)
\(\displaystyle{ a,b}\) - przyprostokątne
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
i
\(\displaystyle{ a \le b<c}\)
\(\displaystyle{ 36(x-a)(x-b)(x-c)=0}\)
Porównaj współczynniki z \(\displaystyle{ 36x ^{3}-72x^{2}+47x-10=0}\)