rozłożyć wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bzyku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań

rozłożyć wielomian

Post autor: bzyku11 »

1- x⁴= rozłozyc wielomian na czynniki (stopnia co najwyżej drugiego )
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

rozłożyć wielomian

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ 1-x ^{4} =(1-x ^{2})(1+x ^{2})=(1-x)(1+x)(1+x ^{2})}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2010, o 00:02 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
smerfetka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 34 razy

rozłożyć wielomian

Post autor: smerfetka007 »

\(\displaystyle{ 1-x^4=(1-x^2)(1+x^2)=(1-x)(1+x)(1+x^2)}\)
ODPOWIEDZ