Witam mam pytanie na temat tej nierownosci..
(7-2x)(x+3) >0
Zupelnie zapomnialem jak sie to oblicza
czy podstawiam sobie
7-2x>0
7<-2x/-2
x>-3.5
a drugie
x>3
i co dalej z tym sie robilo?:P
pozdrawiam
Nierownosc (7-2x)(x+3) >0
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Nierownosc (7-2x)(x+3) >0
wyliczasz ich 'miejsca zerowe'
czyli: \(\displaystyle{ \frac{7}{2} , -3}\)
i na osi liczbowej zaznaczasz te wartości..
i rysujesz wykres podobny jak: \(\displaystyle{ y=x^2}\) z tym że en wykres ma przecinać te 2 punkty,
i musisz też pamiętać, że jak przy 'x' jest minus, to wierzchołek tej paraboli znajduje się nad tą osią,
i teraz wystarczy, zaznaczyć przedział kiedy ten wykres jest większy od zera
\(\displaystyle{ x \in (-3, \frac{7}{2} )}\)
czyli: \(\displaystyle{ \frac{7}{2} , -3}\)
i na osi liczbowej zaznaczasz te wartości..
i rysujesz wykres podobny jak: \(\displaystyle{ y=x^2}\) z tym że en wykres ma przecinać te 2 punkty,
i musisz też pamiętać, że jak przy 'x' jest minus, to wierzchołek tej paraboli znajduje się nad tą osią,
i teraz wystarczy, zaznaczyć przedział kiedy ten wykres jest większy od zera
\(\displaystyle{ x \in (-3, \frac{7}{2} )}\)