wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: v_vizis »

Nie wykonując dzielenia, wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x), jeśli \(\displaystyle{ W(x)=x ^{5}+2x ^{4}+3x+1}\) i \(\displaystyle{ P(x)(x+2)(x-1)}\)

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(ax+b)}\) szukasz tego z ostatniego nawiasu.

Liczysz \(\displaystyle{ W(-2)}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)}\) klasycznie i z podanego.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: v_vizis »

czyli muszę rozwiązać układ \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}-2x+b=0\\ax+b=0\end{array}}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

A skąd masz te zera ?
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: v_vizis »

Myślałam, że jeśli \(\displaystyle{ P(-2)=0}\) i \(\displaystyle{ P(1)=0}\) to również \(\displaystyle{ -2x+b=0}\). Zauważam swój błąd. Raczej reszta nie powinna wyjść 0. Niestety nie wiem jak powinno być poprawnie.

Piasku101 napisz, jeśli możesz jak powinnam zapisać ten układ.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 22:36 przez v_vizis, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Policz \(\displaystyle{ W(-2)}\) klasycznie.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: v_vizis »

Liczyłam wcześniej i wyszło mi \(\displaystyle{ -5}\) wyliczyłam także \(\displaystyle{ W(1)=7}\). Wzajemnie sobie te wyniki zaprzeczają.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 22:57 przez v_vizis, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Ale jak zaprzeczają ? Nie odpowiadaj.

Teraz liczysz \(\displaystyle{ W(1)}\) z mojego i przyrównujesz oba wyniki - masz jedno równanie.

Dobra już napiszę \(\displaystyle{ 1a+b=7}\).

Drugie wiesz już jak.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: v_vizis »

Dzięki Już wszystko wiem.
ODPOWIEDZ