dziedzina i wykres wyrażenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
barteksiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

dziedzina i wykres wyrażenia

Post autor: barteksiedem »

określ dziedzinę wyrażenia (3x^{4}-12)/ (x^{2}-2) i sprowadź do prostszej postaci. Nastepnie naszkicuj wykres tej funkcji i podaj jej zbiór wartości.

Bardzo proszę o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

dziedzina i wykres wyrażenia

Post autor: anna_ »

Najpierw dziedzina, potem:
\(\displaystyle{ \frac{3x^{4}-12}{x^{2}-2}=\frac{3(x^{4}-4)}{x^{2}-2}=\frac{3(x^{2}-2)(x^2+2)}{x^{2}-2}=...}\)
barteksiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

dziedzina i wykres wyrażenia

Post autor: barteksiedem »

mogłby ktoś podać mi wierzchołek tej funkcji i zbiór wartości... bo nadal stoje w miejscu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

dziedzina i wykres wyrażenia

Post autor: anna_ »

A wzór na współrzędne wierzchołka znasz?
barteksiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

dziedzina i wykres wyrażenia

Post autor: barteksiedem »

juz dałem rade! dziękuje
ODPOWIEDZ