rozłoz na czynniki mozliwie najnizszego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
owwca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 15 lis 2009, o 10:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok

rozłoz na czynniki mozliwie najnizszego stopnia

Post autor: owwca »

\(\displaystyle{ W(x)= x ^{4} + 1}\)

z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

rozłoz na czynniki mozliwie najnizszego stopnia

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ x^4+1 = x^4+2x^2+1-2x^2 = (x^2+1)^2-(\sqrt{2}x)^2 = (x^2-\sqrt{2}x+1)(x^2+\sqrt{2}x+1)}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ