Witam,
mam do rozwiązania nierówność
\(\displaystyle{ x ^{4} - 3x ^{3} - 3x ^{2} + 11x - 6 > 0}\)
Dzielę go przez (x-1) bo wtedy wielomian się zeruje i wynik wychodzi bez reszty, otrzymuję \(\displaystyle{ 3x ^{3} - 2x ^{2} - 5x + 6 > 0}\). I co mam teraz z tym zrobić ? Bo niby też się będzie zerowało dla x=1, ale gdy dzielę to wychodzi reszta. Nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd
Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ x^4-3x^3-3x^2+11x+6 : x-1 = x^3-2x^2-5x+6}\)
a nie jak piszesz \(\displaystyle{ 3x^3-2x^2-5x+6}\)
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-5x+6 : x-1 = x^2-x-6}\)
a nie jak piszesz \(\displaystyle{ 3x^3-2x^2-5x+6}\)
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-5x+6 : x-1 = x^2-x-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Nierówność wielomianowa
Faktycznie, źle sobie przepisałem i potem już źle robiłem. Dzięki
Jeszcze takie pytanie, jak mam zaznaczyć rozwiązanie na wykresie ?
Jeszcze takie pytanie, jak mam zaznaczyć rozwiązanie na wykresie ?