NWW z 3 wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pupiziel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

NWW z 3 wielomianów

Post autor: pupiziel »

mam tak:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}+1}\)
\(\displaystyle{ F(x)= x^{3}-1}\)
\(\displaystyle{ G(x)= x^{4} + x^{2} + 1}\)

i rozłożyłem tak:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}+1=(x+1)( x^{2} -x +1)}\)
\(\displaystyle{ F(x)= x^{3}+1=(x-1)( x^{2} +x +1)}\)

a trzeciego nie mam pojęcia jak ;/ podstawiam z=x^2 ale to delta wychodzi ujemna ;/

a w odpowiedzi wychodzi \(\displaystyle{ NNW = x^{6} -1}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

NWW z 3 wielomianów

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ x^4+x^2+1 = x^4+2x^2+1-x^2 = (x^2+1)^2-x^2 = (x^2+x+1)(x^2-x+1)}\)

Pozdrawiam.
pupiziel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

NWW z 3 wielomianów

Post autor: pupiziel »

Dzięki
ODPOWIEDZ