Rozkładanie wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rhobar2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2010, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bodzentyn

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: rhobar2 »

Grupując wyrazy, rozłóż wielomian w(x) na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)= 9x^{3}+12x ^{2}+6x+1}\)

Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, więc byłbym wdzięczny jakby ktoś wytłumaczył mi to krok po kroku.
Jedyna co wiem, to że łatwiej będzie rozłożyć jeśli \(\displaystyle{ 12x^{2}}\) rozłożymy na \(\displaystyle{ 9x^{2}+3^{2}}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ 9x^3 + 12x^2 + 6x + 1 = x^3 + 8x^3 + 12x^2 + 6x + 1 = x^3 + (2x+1)^3}\)
I teraz kolejny wzorek skróconego mnożenia.
rhobar2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2010, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bodzentyn

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: rhobar2 »

No niby wszystko ok, ale z tego co widzę to wielomian jest rozłożony na czynniki, ale wzorem skróconego mnożenia, a powinno być sposobem grupowania wyrazów, czyli wyłączyć wspólne czynniki przed nawiasy.
Da ktoś radę zrobić to tym sposobem?
ODPOWIEDZ