rozwiązywanie funkcji wielomianowych
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
siemka
mam problem potrzebuje potrzebuje kilka zadanek z wielomianów prosił bym was o pomoc (rozwiązanie ich jeśli to możliwe)
zad.1 dane są wielomiany :
\(\displaystyle{ P(x) = (2x + 1 )^{3} \\
Q(x) = 8x + a\\
R(x) = 4x^{2} - 1\\
S(x) = 8x^{3} + bx}\)
Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ P(x) + Q(x) - 3R(x)}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ S(x)}\) ???
zad.2 rozłóż wielomian \(\displaystyle{ -x^{3} + 2x^{2} - 3x + 6}\) na czynniki, a następnie uzasadnij, że przyjmuje on wartości dodatnie tylko dla \(\displaystyle{ x<2}\).
zad.3
a) dla jakiej wartości k wielomiany \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} -3x^{2} - x + 3 i P(x) = 2x^{3} -5x^{2} + k}\) są podzielne przez ten sam dwumian ?
b) wiedząc, że reszty z dzielenia wielomianów \(\displaystyle{ 2x^{4} -x^{3} -4x^{2} - 7x -3 oraz 2x^{4} -x^{3} -x^{2} + 13x - 10}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + k}\) są takie same, znajdź liczbę k.
zad.4 znajdź liczbę całkowitą spełniającą równanie \(\displaystyle{ 2x^{4} -x^{2} -13x^{2} + 5x + 15 = 0}\) a następnie znajdź pozostałe rozwiązania tego równania.
zad.5 Dla jakich argumentów, funkcja \(\displaystyle{ f(x) = -3x^{4} (x - 5 )^{3} (x+2 )^{7}}\) przyjmuje wartości ujemne??
z góry dzięki za rozwiązania.
-- 4 gru 2010, o 20:56 --
to jak pomoże ktoś???
proszę o pomoc bo wogóle tego nie kminie
mam problem potrzebuje potrzebuje kilka zadanek z wielomianów prosił bym was o pomoc (rozwiązanie ich jeśli to możliwe)
zad.1 dane są wielomiany :
\(\displaystyle{ P(x) = (2x + 1 )^{3} \\
Q(x) = 8x + a\\
R(x) = 4x^{2} - 1\\
S(x) = 8x^{3} + bx}\)
Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ P(x) + Q(x) - 3R(x)}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ S(x)}\) ???
zad.2 rozłóż wielomian \(\displaystyle{ -x^{3} + 2x^{2} - 3x + 6}\) na czynniki, a następnie uzasadnij, że przyjmuje on wartości dodatnie tylko dla \(\displaystyle{ x<2}\).
zad.3
a) dla jakiej wartości k wielomiany \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} -3x^{2} - x + 3 i P(x) = 2x^{3} -5x^{2} + k}\) są podzielne przez ten sam dwumian ?
b) wiedząc, że reszty z dzielenia wielomianów \(\displaystyle{ 2x^{4} -x^{3} -4x^{2} - 7x -3 oraz 2x^{4} -x^{3} -x^{2} + 13x - 10}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + k}\) są takie same, znajdź liczbę k.
zad.4 znajdź liczbę całkowitą spełniającą równanie \(\displaystyle{ 2x^{4} -x^{2} -13x^{2} + 5x + 15 = 0}\) a następnie znajdź pozostałe rozwiązania tego równania.
zad.5 Dla jakich argumentów, funkcja \(\displaystyle{ f(x) = -3x^{4} (x - 5 )^{3} (x+2 )^{7}}\) przyjmuje wartości ujemne??
z góry dzięki za rozwiązania.
-- 4 gru 2010, o 20:56 --
to jak pomoże ktoś???
proszę o pomoc bo wogóle tego nie kminie
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 23:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
Zad 1
Rozpisz sobie wszystkie wielomiany, tak żebyś widział jakie współczynniki są przy konkretnych potęgach \(\displaystyle{ x}\), dodaj i odejmij je od siebie tak jak to jest w drugiej części zadania (\(\displaystyle{ P+Q-3R}\)) i porównaj z \(\displaystyle{ S}\).
Banał.
Rozpisz sobie wszystkie wielomiany, tak żebyś widział jakie współczynniki są przy konkretnych potęgach \(\displaystyle{ x}\), dodaj i odejmij je od siebie tak jak to jest w drugiej części zadania (\(\displaystyle{ P+Q-3R}\)) i porównaj z \(\displaystyle{ S}\).
Banał.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 14:34 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
tak jak mówiłem kompletnie nie wiem jak to rozwiązać.
mogę was prosić o rozwiązania, tych zadań.
mogę was prosić o rozwiązania, tych zadań.
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
silvaran, Ci napisał co zrobić. Skorzystaj z jego wskazówki. jaki jest problem?
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
Ale czego konkretnie nie wiesz?
Jak się dodaje wielomiany? Odejmuje? No konkretnie powiedz chłopie
Jak się dodaje wielomiany? Odejmuje? No konkretnie powiedz chłopie
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
no konkretnie to wiem tylko jak się dzieli wielomiany i rozkłada na czynniki.
a reszty to nie mam pojęcia. dlatego tu napisałem z myślą,że mi pomożecie.
w tym zadaniu 2 to rozłożyłem na czynniki ale jak to udowodnić??
a reszty to nie mam pojęcia. dlatego tu napisałem z myślą,że mi pomożecie.
w tym zadaniu 2 to rozłożyłem na czynniki ale jak to udowodnić??
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
jak dzielić???
mówiłem że nie wiem o co chodzi.
w zad. 2 co trzeba zrobić po rozłożeniu na czynniki???
mówiłem że nie wiem o co chodzi.
w zad. 2 co trzeba zrobić po rozłożeniu na czynniki???
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
To oznacza, że wystarczy pojedyncze czynniki zbadać pod względem ich znaków.uzasadnić, że przyjmuje on wartości dodatnie tylko dla \(\displaystyle{ x<2.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
tzn. jak to się robi???
mówisz mi to a ja i tak nic nie kminie.
najlepiej prosił bym was o rozwiązania
mówisz mi to a ja i tak nic nie kminie.
najlepiej prosił bym was o rozwiązania
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
Najlepiej to byś sam się wziął za robotę.
Pokaż jak wygląda ten wielomian po rozłożeniu na czynniki.
Pokaż jak wygląda ten wielomian po rozłożeniu na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
\(\displaystyle{ (x+2) (-x^{2} - 3)}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 14:32 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
Staraj się pisać całe wyrażenia w klamrach \(\displaystyle{ }\)
No i teraz analiza. Co sie dzieję ze znakiem pierwszego nawiasu w zależności od x, a co ze znakiem drugiego?
No i teraz analiza. Co sie dzieję ze znakiem pierwszego nawiasu w zależności od x, a co ze znakiem drugiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
rozwiązywanie funkcji wielomianowych
czyli takie cuś \(\displaystyle{ x+2=0}\) czyli \(\displaystyle{ x = -2}\)
\(\displaystyle{ -x^{2} -3 = 0}\) i co dalej???-- 5 gru 2010, o 15:13 --pomóżcie w pozostałych zadaniach.
\(\displaystyle{ -x^{2} -3 = 0}\) i co dalej???-- 5 gru 2010, o 15:13 --pomóżcie w pozostałych zadaniach.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 14:33 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenie umieszczaj w JEDNEJ parze klamr[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenie umieszczaj w JEDNEJ parze klamr