a) \(\displaystyle{ x^3+ 4x^2+x+4}\)
b) \(\displaystyle{ 6x^3-5x^2+6x-5}\)
rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
rozłóż wielomian na czynniki
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 18:44 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Masz już jedno ostrzeżenie, proponuję przyłożyć się do redakcji postów.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Masz już jedno ostrzeżenie, proponuję przyłożyć się do redakcji postów.
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
rozłóż wielomian na czynniki
1) Popraw zapis, bo niewiele w tym widać.
2) W obu przykładach wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) z pierwszych dwóch składników i powinno być widać
Pomogę Ci z pierwszym, a drugi spróbuj samodzielnie:
\(\displaystyle{ x^3+ 4x^2+x+4 = x^2(x+4)+1(x+4) = (x^2+1)(x+4)}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ x^2+1}\) jest nierozkładalne (jak nie wierzysz - policz deltę).
2) W obu przykładach wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) z pierwszych dwóch składników i powinno być widać
Pomogę Ci z pierwszym, a drugi spróbuj samodzielnie:
\(\displaystyle{ x^3+ 4x^2+x+4 = x^2(x+4)+1(x+4) = (x^2+1)(x+4)}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ x^2+1}\) jest nierozkładalne (jak nie wierzysz - policz deltę).