wyznaczenie dwóch wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
wyznaczenie dwóch wielomianów
Jak wyznaczyc wielomiany \(\displaystyle{ P(x)}\) i \(\displaystyle{ Q(x)}\) najniższego stopnia, spełniające warunek
\(\displaystyle{ (x^4 - 2x^3 - 4x^2 +6x+1)P(x) + (x^3 - 5x - 3)Q(x) = x^4}\)
\(\displaystyle{ (x^4 - 2x^3 - 4x^2 +6x+1)P(x) + (x^3 - 5x - 3)Q(x) = x^4}\)
wyznaczenie dwóch wielomianów
Wybierz sobie jakieś niskie stopnie tych wielomianów i podstaw w postaci ogólnej te wielomiany do swojego równania. Później porównywanie współczynników
wyznaczenie dwóch wielomianów
Tak jak opisałem. Zobaczymy czy dla niższych stopni to się sprawdzi. Powinno ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
wyznaczenie dwóch wielomianów
zrobiłem tak \(\displaystyle{ P(x)=b, Q(x)=cx+d}\) i dochodze do takiego układu
\(\displaystyle{ b+c=1, -2b+d=0, -4b-5c=0, 6b-3c-5d=0, b-3d=0}\)
z którego nie moge wyliczyc tych współczynników
\(\displaystyle{ b+c=1, -2b+d=0, -4b-5c=0, 6b-3c-5d=0, b-3d=0}\)
z którego nie moge wyliczyc tych współczynników
wyznaczenie dwóch wielomianów
druga i piąta równość daje Ci \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ d}\)
I niekoniecznie tak te wielomiany muszą wyglądać..
I niekoniecznie tak te wielomiany muszą wyglądać..
wyznaczenie dwóch wielomianów
A to wielomiany mogą mieć tylko stopień \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 0}\) ? czasami się widuje wielomiany stopnia \(\displaystyle{ 2}\)..
wyznaczenie dwóch wielomianów
No właśnie na tym polega zabawa ,żebyś popróbował kilka takich kombinacji. Jak nie bedzie wychodziło to wymyślimy bardziej matematyczny sposób
wyznaczenie dwóch wielomianów
Mówię CI. Postrzelaj sobie te stopnie i sprawdź. Wyżej niż 3 stopień nie rób
wyznaczenie dwóch wielomianów
No ok. \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) . baw się. (btw wiesz, który \(\displaystyle{ 2}\) , a który \(\displaystyle{ 3}\) , nie? )