Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc,że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+x^{2}-7x-3}\) i p=-3
Podziełiłem ten wielomian normalnie.
\(\displaystyle{ (x^{3}+x^{2}-7x-3):(x+3)}\)
wyszło mi bez reszty czyli zgodnie z tw bezout cos takiego (nazwijmy ten nowo powstały wielomian Q(x) )
\(\displaystyle{ (x^{2}-2x+1)}\)
Przedstawiam go w takiej postaci ze (x-p)(Q(x) ) zeby mozliwe bylo rozłożenie na czynniki czyli w tym zadaniu, gdzie ten wielomian Q(x) jest stopień niższy od W(x)
\(\displaystyle{ (x+3)(x^{2}-2x+1)}\)
Ale nie wiem jak go dalej rozkładać .
A ma wyjść \(\displaystyle{ (x+3)(x-1+\sqrt{2})(x-1+-\sqrt{2})}\)
Mógłbym prosić o pokazanie jak dojść do tego wyniku, oraz o łopatologiczne wytłumaczenie skąd biorą sie w ostatnim wyniku pierwiastek z 2.
Chyba, że coś źle zrobiłem to prosiłbym żeby mnie poprawić.
Rozkład na czynniki wielomianu gdy wiemy ze "p" jest pierw.
Rozkład na czynniki wielomianu gdy wiemy ze "p" jest pierw.
Ok. Ale to i tak jak się przedstawi w postaci iloczynowej z delta=0 to nie wyjdzie pierwiastek z dwoch w odpowiedzi koncowej i tu własnie nie wiem jak do tego dojść.
delta=0 i xo=1
podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ a(x-xo)^{2}}\)
mam \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\) czyli
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1)^{2}}\) i jak mi ma wyjść prawidłowy wynik z \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) tak jak jest w odpowiedzi końcowej
bo musi wyjść:
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1+\sqrt{2})(x-1+-\sqrt{2})}\).
Tylko na jakiej zasadzie wytrzasnąć ten pierwiastek z dwoch w wyniku bo jestem kompleteni zielony?
Jakiego konkretnie wzoru mogę użyć, bo naprawdę nie wiem. Proszę kogoś o napisanie krok po kroku z wzorami co zrobił aby dojść do wyniku końcowego
delta=0 i xo=1
podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ a(x-xo)^{2}}\)
mam \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\) czyli
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1)^{2}}\) i jak mi ma wyjść prawidłowy wynik z \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) tak jak jest w odpowiedzi końcowej
bo musi wyjść:
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1+\sqrt{2})(x-1+-\sqrt{2})}\).
Tylko na jakiej zasadzie wytrzasnąć ten pierwiastek z dwoch w wyniku bo jestem kompleteni zielony?
Jakiego konkretnie wzoru mogę użyć, bo naprawdę nie wiem. Proszę kogoś o napisanie krok po kroku z wzorami co zrobił aby dojść do wyniku końcowego
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozkład na czynniki wielomianu gdy wiemy ze "p" jest pierw.
peter991 pisze: \(\displaystyle{ (x^{2}-2x+1)}\)
Nie zauważyłeś różnicy i tyle.piasek101 pisze:\(\displaystyle{ (x^2-2x-1)}\)