Dla jakich wartości parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Dla jakich wartości parametru m

Post autor: lew487 »

Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu jest para liczb rzeczywistych o jednakowych znakach?

\(\displaystyle{ \begin{cases} mx + 2y = 3\\ x + my = 4 \end{cases}}\)

i teraz moje rozwiązanie

\(\displaystyle{ W= m^{2} - 2

W_{x}= 8 - 3m

W_{y}= 3 - 4m}\)


no i nie wiem co dalej. Jak policzę x i y to dalej co?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dla jakich wartości parametru m

Post autor: rtuszyns »

Zatem \(\displaystyle{ xy>0}\).
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Dla jakich wartości parametru m

Post autor: lew487 »

to tak trochę jakby ze wzorów vieta?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dla jakich wartości parametru m

Post autor: rtuszyns »

Nie zupełnie, bo skoro ma być para liczb rzeczywistych tych samych znaków, to iloczyn dwóch ujemnych lub iloczyn dwóch dodatnich ma większy od zera. I znajdujemy wtedy odpowiednie wartości parametru, pamiętając o założeniach aby istniały rozwiązania układu równań.
ODPOWIEDZ