Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)={x}^{3}+2{x}^{2}-x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ {x}^2}+x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)={x}^2}-1}\).
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to zrobić?
Jeśli można to prosiłbym o dosyć dokładny opis bo te zadanko jakoś nie chce mnie słuchać;)
Z góry wielkie dzięki:)
Reszta z dzielenia
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ w(x)=({x}^{3}+2{x}^{2}-x-2)q(x) + x^2+x+1}\) tj W(1)= 3, w(-1) = 1
\(\displaystyle{ w(x)=({x}^{2}-1)p(x) + ax+b}\)
w(1)=a+b=3
w(-1)=-a+b=1
itd
\(\displaystyle{ w(x)=({x}^{2}-1)p(x) + ax+b}\)
w(1)=a+b=3
w(-1)=-a+b=1
itd