Jak w temacie. Polecenie: znajdź pierwiastki wielomianu.
Podpowiedź: mają być chyba niewymierne
Znaleźć pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: War-Maz
- Podziękował: 14 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Jest to w temacie o wielomianach, więc musi być to wielomian . I po prostu muszę wyznaczyć pierwiastki tego...
ps. Jak wymnożymy i uporządkujemy to powstaje coś takiego:
\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
ps. Jak wymnożymy i uporządkujemy to powstaje coś takiego:
\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^4 + 4x^3 + 4x^2-2x^2 -4x+1=0}\)-- dzisiaj, o 19:27 --\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x^4 + 4x^3 + 4x^2)-(2x^2 + 4x)+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x)^2-2(x^2+2x)+1=0}\)
i wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (x^2+2x-1)^2=0}\)
delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^4 + 4x^3 + 4x^2-2x^2 -4x+1=0}\)-- dzisiaj, o 19:27 --\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+2x^{2}-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x^4 + 4x^3 + 4x^2)-(2x^2 + 4x)+1=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x)^2-2(x^2+2x)+1=0}\)
i wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (x^2+2x-1)^2=0}\)
delta i pierwiastki
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 19:56 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.