Witam mam problem aby znajść pierwiastki wielomianu :
\(\displaystyle{ x^{3}+x+1=0}\)
próbowałem szukac pierwiastków ale sie nie udaje
pierwiastki wielomianu
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
pierwiastki wielomianu
Wzory Cardano, wychodzi:
\(\displaystyle{ x = \frac{\sqrt[3]{\sqrt{93}-9}}{\sqrt[3]{18}}-\frac{\sqrt[3]{18}}{3\sqrt[3]{\sqrt{93}-9}}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x = \frac{\sqrt[3]{\sqrt{93}-9}}{\sqrt[3]{18}}-\frac{\sqrt[3]{18}}{3\sqrt[3]{\sqrt{93}-9}}}\)
Pozdrawiam.