Wyznacz wartości a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
JOEY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tobieszyce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: JOEY »

Wyznacz wartości a i b tak,aby wielomian \(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3}-ax^{2}-(4b+1)x-6}\) był podzielny przez wielomian (x+2)(x-3).Nie wychodzi mi podstawianie pod x -2 i 3
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 19:59 przez JOEY, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: anna_ »

Licz
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W(3)=0 \end{cases}}\)
JOEY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tobieszyce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: JOEY »

Nie wychodzi mi podstawianie pod x -2 i 3
Tu właśnie mam problem.
Coś zgubiłem przy równaniu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: anna_ »

nmn pisze:Licz
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W(3)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} - 4a + 8b - 20=0 \\ - 9a - 12b + 45=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} - a + 2b - 5=0 \\ - 3a - 4b + 15=0 \end{cases}}\)
JOEY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tobieszyce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: JOEY »

Znalazłem błąd.
W 2 równaniu miałem -51 a miało być +45-- 28 lis 2010, o 20:16 --wyszło
a= 1
b=3
ODPOWIEDZ