zadania z wielomianami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

Wielomian \(\displaystyle{ w}\) jest wielomianem trzeciego stopnia oraz\(\displaystyle{ w(0)=1}\). Zbiorem rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ w(x) \ge 0}\)jest zbiór \(\displaystyle{ (-\infty;-2) \cup \left\langle -1;2 \right\rangle}\). Zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych.

zadanie drugie:
Niech \(\displaystyle{ w}\) będzie wielomianem stopnia trzeciego, którego jedynymi pierwiastkami są \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -3}\). reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) równa się \(\displaystyle{ 18}\), a reszta z dzielenia przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\) jest równa\(\displaystyle{ 10}\). Znajdz wyraz wolny wielomianu \(\displaystyle{ w}\) i rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ w(x) \le 0}\).

z góry dziękuje za pomoc
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

zadania z wielomianami

Post autor: TheBill »

zad1: 190393.htm#p701309
zad2: 193069.htm#p709228
Następnym razem opcja szukaj.
ODPOWIEDZ