Określ dziedzinę wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Określ dziedzinę wyrażenia.
\(\displaystyle{ x ^{2}-3 \neq 0\\x ^{2} \neq 3 \\x \neq - \sqrt{3} \vee x \neq \sqrt{3} \\D:x \in \mathbb R \setminus \lbrace- \sqrt{3} ; \sqrt{3} \rbrace}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Określ dziedzinę wyrażenia.
Po uproszczeniu mam w odpowiedziach \(\displaystyle{ 3(x ^{2}+3)}\) jak do tego doprowadzić??
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Określ dziedzinę wyrażenia.
\(\displaystyle{ 3x^4-27}\) możesz zapisać jako \(\displaystyle{ 3\left( x^4-9\right)}\), a \(\displaystyle{ x^4-9}\) to inaczej \(\displaystyle{ \left( x^2-3\right)\left( x^2+3\right)}\)
Dlatego też po uproszczeniu mamy: \(\displaystyle{ \frac{3\left( x^2+3\right)\left( x^2-3\right) }{x^2-3}=3\left( x^2+3\right)}\).
Dlatego też po uproszczeniu mamy: \(\displaystyle{ \frac{3\left( x^2+3\right)\left( x^2-3\right) }{x^2-3}=3\left( x^2+3\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa