Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: natusia13053 »

\(\displaystyle{ x+y=12}\) i \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=126}\) Oblicz wartość wyrażenia dla \(\displaystyle{ x\cdot y}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ x^2+y^2=(x+y)^2-2xy}\)
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: natusia13053 »

i co dalej?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ (x+y)^2-2xy=126\Leftrightarrow xy=\frac12\left((x+y)^2-126\right)}\)
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: natusia13053 »

Mam prośbę czy mozesz mi napisać całe rozwiązanie? od początku do końca?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Chromosom »

podstaw do tego co napisalem \(\displaystyle{ x+y=12}\)
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: natusia13053 »

powiedz mi jeszcze jak wpadłeś na to ze trzeba to tak zrobić bo jak mnie babka poprosi zebym wytłumaczyła jak to zrobilam to bedzie lipa
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyrażenia algebraiczne. Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Chromosom »

jak na to wpadlem trudno powiedziec, po prostu widzialem juz wiele zadan tego typu, ale zawsze w takiej sytuacji staraj sie rozpisac to wg wzoru skroconego mnozenia tak zeby mozna wykorzystac dane wartosci
ODPOWIEDZ