Równanie stopnia czwartego.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
LoVi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 8 lis 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Równanie stopnia czwartego.

Post autor: LoVi »

Rozwiązać następujące równanie:

\(\displaystyle{ (x+3)^{2} - (x+5)(x-3)+ 4x^{3} = x^{4} - 1}\)

.....

Rozwiązując dochodze do momentu:

\(\displaystyle{ -x^{4} + 4x ^{3} + 4x = - 25}\)

I nie wiem jak obliczyć x.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Równanie stopnia czwartego.

Post autor: Vax »

Wydaję mi się, że zostaje metoda Farrariego.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Równanie stopnia czwartego.

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ -x^{4} + 4x ^{3} + 4x = - 25\\
-x^{4} + 4x ^{3} + 4x + 25=0\\
x^4-4x^3-4x-25=0\\
x^4-4x^3=4x+25\\
x^4-4x^3+4x^2=4x^2+4x+25\\
\left( x^2-2x\right)^2=4x^2+4x+25\\
\left( x^2-2x+ \frac{y}{2} \right)^2=\left( y+4\right)+\left( -2y+4\right)x+ \frac{y^2}{4} +25\\
\left( 2y-4\right)^2=\left( y^2+100\right)\left( y+4\right)\\
4y^2-16y+16=y^3+4y^2+100y+400\\
y^3+116y+384=0\\
\text{Wyróżnik prawej strony musi być równy zero} \\
\text{Gdy obie strony równania będą kwadratami to korzystasz }\\
\text{ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów}}\)
ODPOWIEDZ