funkcje wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wredotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 lis 2010, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 5 razy

funkcje wielomianów

Post autor: wredotka »

1.5 Wielomian W(x) jest podzielny przed dwumian P(x). Znajdź wynik dzielenia wielomianu W(x) przez
P(x), jeśli:
\(\displaystyle{ a) W(x)=x ^{3} - 10x ^{2} +2x+7

P(x)=x-1


b)W(x)= 2x^{3}+x ^{2}-x+10

P(x)=x+2

c)W(x)=x ^{4} +3x ^{3} -4x ^{2} -5x+1

P(x)=x+1

d)W(x) = x ^{3} -6x+4

P(x)=x-2}\)


1.6 Rozłóż na czynniki wielomianu W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
\(\displaystyle{ a)W(x)= x ^{3} +4x ^{2}+x-6

p=1

b)W(x)=x ^{3}+x ^{2}-7x-3

p=-3

c)W(x)=4x ^{3}+4x ^{2}+3x-3

p=0,5

d)W(x)= 9x ^{4}-12x ^{3}-11x ^{2}-2x

p=2}\)


1.7 Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
\(\displaystyle{ a) W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4

b)W(x)=3x ^{3}+13x ^{2}+7x+1}\)


nie potrafie tego zrobic.. dla mnie to czarna magia.. prosze pomóżcie
_Pan Hollow_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wieś
Pomógł: 2 razy

funkcje wielomianów

Post autor: _Pan Hollow_ »

1.5
page.php?p=kompendium-funkcje-wielomianowe
1.6
dzielisz przez \(\displaystyle{ (x-p)}\)
1.7
szukasz pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego, następnie jak w 1.6
ODPOWIEDZ