Wyznacz reszte
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz reszte
Wyznacz reszte z dzielenia wilomianu w przez:
a) \(\displaystyle{ (x-3)(x+2)}\), jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian \(\displaystyle{ x-3}\) wynosi \(\displaystyle{ 7}\), a przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ -3}\)
b)\(\displaystyle{ x^{2} -3x+2}\), jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\), a przez dwu man \(\displaystyle{ x-2}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\)
a) \(\displaystyle{ (x-3)(x+2)}\), jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian \(\displaystyle{ x-3}\) wynosi \(\displaystyle{ 7}\), a przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ -3}\)
b)\(\displaystyle{ x^{2} -3x+2}\), jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\), a przez dwu man \(\displaystyle{ x-2}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, o 18:34 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz reszte
a)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x+2) \cdot Q(x)+ax+b
W(3)=7
W(-2)=-3}\)-- 27 lis 2010, o 11:44 --b)
rozłóż ten trójmian na czynniki i postępuj podobnie
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x+2) \cdot Q(x)+ax+b
W(3)=7
W(-2)=-3}\)-- 27 lis 2010, o 11:44 --b)
rozłóż ten trójmian na czynniki i postępuj podobnie
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz reszte
Nie rozumiem co to ma do mojego tematu jezeli te dane juz wczesniej wiedzialem i podalem. Mozesz bardziej wyjasnic swoją wskazowke i mnie olsnic?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz reszte
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(3)=7 \\ W(-2)=-3 \end{cases}}\)
to układ równań, podstawiasz, wszystko prócz reszty się zeruje
to układ równań, podstawiasz, wszystko prócz reszty się zeruje
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacz reszte
Jeśli wstawisz do pierwszej równości podanej przez _Pana Hollow_, kolejno \(\displaystyle{ x=3}\) i \(\displaystyle{ x= -2}\) oraz skorzystasz z dwóch kolejnych równości podanych przez _Pana Hollow_, to otrzymasz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\). Po rozwiązaniu układu otrzymasz ile jest równa reszta \(\displaystyle{ ax+b}\).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz reszte
Dalej nic nie rozumiem. Rozwiazcie te zadanie, one jest z dzialu Twierdzenie Bezouta to chyba nie powinnno byc nic skomplikowanego
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz reszte
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(3)=(3-3)(3+2) \cdot Q(3)+3a+b \\ W(-2)=(-2-3)(-2+2) \cdot Q(-2)-2a+b \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz reszte
No i? Gdzie ta reszta? Czlowieku wez raz a konkretnie rozwiaz bo ja tu nic nie widze. Wynik ma byc 2x+1 do a) ale nic nie wychodzi z twoich obliczen
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz reszte
Właśnie że wychodzi ładnie popodstawiaj wszystko a zobaczysz. Wiesz, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(3) = 7 \\
W(-2) = -3\end{cases}}\)
I, że jest iloczyn 3 czynników, które dadzą 0, bo jeden z nich jest 0.
Więc zostaje Ci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7=3a+b \\ -3 = -2a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(3) = 7 \\
W(-2) = -3\end{cases}}\)
I, że jest iloczyn 3 czynników, które dadzą 0, bo jeden z nich jest 0.
Więc zostaje Ci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7=3a+b \\ -3 = -2a+b \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz reszte
Musicie mi pokazac do konca jak sie zrobi bo nie zrozumie, nie mialem tego w szkole i nie mam pojecia. Pokazcie i wtedy dam rade nastepne