Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Milu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sielec

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Milu93 »

Proszę o pomoc w tym zadaniu.

Rozłóż wielomian w na czynniki.

h) w(x)= (x^2-3x-4)(x^2+5x+4)
k) w(x)= (x^4=x^3-6x^2)(x^5+2x^4+3x^3)

Odp.
h) (x-4)(x+1)^2(x+4)
k) x^5(x-2)(x+3)(x^2+2x+3)
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: milka333 »

co do h) wielomian składa się z dwóch czynników, są to równania kwadratowe. Przedstaw każde z nich w postaci iloczynowej
k) z pierwszego nawiasu wyciągnij \(\displaystyle{ x^{2}}\), z drugiego \(\displaystyle{ x^{3}}\) też policz miejsca zerowe jak w poprzednim podpunkcie
Milu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sielec

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Milu93 »

Tylko, że pierwszego nie da się przedstawić w postaci iloczynowej bo delta jest ujemna
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: milka333 »

Milu93 pisze:Tylko, że pierwszego nie da się przedstawić w postaci iloczynowej bo delta jest ujemna
policz deltę jeszcze raz. Albo się pomyliłeś przy pisaniu funkcji, albo nie korzystasz ze wzoru na deltę:)
ODPOWIEDZ