Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
uki122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: uki122 »

Liczba \(\displaystyle{ -3}\) jest miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}-x-12}\), jeśli wiadomo, ze w wyniku dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-4)}\) otrzymujemy resztę \(\displaystyle{ 14}\).

Mam taki problem z tym zadaniem, a mianowicie nie wiem jak mam wykorzystać informacje miejsca zerowego \(\displaystyle{ -3}\). Jak do tej pory doszedłem do tego że postać iloczynowa wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\) to \(\displaystyle{ (x+3)(x-4)}\), oraz do tego:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+3)(x-4) \cdot g(x)+ax+b}\).
\(\displaystyle{ 14=4a+b}\)
Co mam dalej zrobić?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
uki122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: uki122 »

Haha glowilem sie nad tym 15 minut dzieki
ODPOWIEDZ