Rozwiąż równania:
a) \(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} -2=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{3} -7x +6=0}\)
I jeszcze jedno ale nie równanie, Liczba x=2 jest miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ x^{4} + 6x^{3} - 11x^{2} -60x +100}\). Wyznacz krotność tego miejsca zerowego
Równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równania wielomianowe
1) podstawiasz coś zamiast \(\displaystyle{ x^2}\)
2) jednym z pierwiastków jest (1) i dzielisz przez (x-1)
3) dzielisz przez (x-2) - ,,do skutku".
2) jednym z pierwiastków jest (1) i dzielisz przez (x-1)
3) dzielisz przez (x-2) - ,,do skutku".
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równania wielomianowe
W pierwszym równaniu wystarczy grupowanie
\(\displaystyle{ x^4+x^2-2=0\\
x^4+2x^2-x^2-2=0\\
x^2\left( x^2+2\right)-\left( x^2+2\right)=0\\
\left( x^2-1\right)\left( x^2+2\right)=0\\
\left( x-1\right)\left( x+1\right) \left( x^2+2\right)=0}\)
W trzecim rozkład wygląda tak
\(\displaystyle{ \left( x+5\right)^2\left( x-2\right)^2=0}\)
ale jeżeli chcesz dzielić używając schematu Hornera to
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{l|cccccc|r} &1&6&-11&-60&100 \\ \hline 2&1&2+6&16-11&10-60&-100+100 \end{tabular}\\
\begin{tabular} {l|cccccc|r}&1&6&-11&-60&100 \\ \hline 2&1&8&5&-50&0 \end{tabular}\\}\)
\(\displaystyle{ x^4+x^2-2=0\\
x^4+2x^2-x^2-2=0\\
x^2\left( x^2+2\right)-\left( x^2+2\right)=0\\
\left( x^2-1\right)\left( x^2+2\right)=0\\
\left( x-1\right)\left( x+1\right) \left( x^2+2\right)=0}\)
W trzecim rozkład wygląda tak
\(\displaystyle{ \left( x+5\right)^2\left( x-2\right)^2=0}\)
ale jeżeli chcesz dzielić używając schematu Hornera to
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{l|cccccc|r} &1&6&-11&-60&100 \\ \hline 2&1&2+6&16-11&10-60&-100+100 \end{tabular}\\
\begin{tabular} {l|cccccc|r}&1&6&-11&-60&100 \\ \hline 2&1&8&5&-50&0 \end{tabular}\\}\)