\(\displaystyle{ -9(2m-3)+(m-3) ^{3}-(m+2)(m-2)-m ^{3}}\)
a nastepnie oblicz jego wartosc dla\(\displaystyle{ m= \sqrt{3}}\)
Wyrażenia algebraiczne. Zadania maturalne. Uprość wyrażenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Wyrażenia algebraiczne. Zadania maturalne. Uprość wyrażenie.
skorzystać ze wzorów i wymnożyć nawiasy to się poskracają pewne rzeczy
\(\displaystyle{ (a-b) ^{3}=a ^{3}-3a ^{2}b+3ab ^{3}-b ^{3}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2 +b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-b) ^{3}=a ^{3}-3a ^{2}b+3ab ^{3}-b ^{3}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2 +b^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Wyrażenia algebraiczne. Zadania maturalne. Uprość wyrażenie.
Nic mi to nie dało gdyż wynik i tak nie wychodzi taki jak powinien i dużo się nie skraca raptem dwie liczby, chyba ze popiepszyłam cos w znakach.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Wyrażenia algebraiczne. Zadania maturalne. Uprość wyrażenie.
wkradł się błąd w zapisie...
powinno być: \(\displaystyle{ (a-b) ^{3}=a ^{3}-3a ^{2}b+3ab ^{2}-b ^{3}}\)
możliwe że liczyłaś ze złego wzoru jaki podałem.. za co przepraszam
powinno być: \(\displaystyle{ (a-b) ^{3}=a ^{3}-3a ^{2}b+3ab ^{2}-b ^{3}}\)
możliwe że liczyłaś ze złego wzoru jaki podałem.. za co przepraszam