Rozwiązywanie równań
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
Rozwiąż równania:
sprawdzenie, poprawienie bledow
a) \(\displaystyle{ x^3-x^2-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)-4(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2-4)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=4 x=2, x=1}\)
b)\(\displaystyle{ x^4-(3x+2)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-(3x)^2+2 \cdot 3x \cdot 2+2^2=x^4-9x^2+12x+4}\)
\(\displaystyle{ x^2(x^2-9)+4(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2+4)(x^2-9)(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4 x=-2 -----> sprzeczne}\)
\(\displaystyle{ x^2=9 x=3, x=\frac{1}{3}}\)
i rozwiązanie nierówności
(x+14)(8-x)(5+x)=0
x=-14, -x=-8/(-1) x=8, x=-5
czy to tak ma byc?
sprawdzenie, poprawienie bledow
a) \(\displaystyle{ x^3-x^2-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)-4(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2-4)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=4 x=2, x=1}\)
b)\(\displaystyle{ x^4-(3x+2)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-(3x)^2+2 \cdot 3x \cdot 2+2^2=x^4-9x^2+12x+4}\)
\(\displaystyle{ x^2(x^2-9)+4(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2+4)(x^2-9)(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4 x=-2 -----> sprzeczne}\)
\(\displaystyle{ x^2=9 x=3, x=\frac{1}{3}}\)
i rozwiązanie nierówności
(x+14)(8-x)(5+x)=0
x=-14, -x=-8/(-1) x=8, x=-5
czy to tak ma byc?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
Rozwiązywanie równań
a)
\(\displaystyle{ (x^2-4)(x-1)=(x-2)(x+2)(x-1)
Z _{R} =\left\{ -2;1;2\right\}}\)
-- 24 lis 2010, o 19:24 --
\(\displaystyle{ (x^2-4)(x-1)=(x-2)(x+2)(x-1)
Z _{R} =\left\{ -2;1;2\right\}}\)
-- 24 lis 2010, o 19:24 --
ja tu nie widzę nierównościi rozwiązanie nierówności
\(\displaystyle{ (x+14)(8-x)(5+x)=0
x=-14, -x=-8/(-1) x=8, x=-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
a ten 2 przyklad mam dobrze?
tak było w zadaniu rozwiaz nierownosc i podany byl ten przyklad
(x+14)(8-x)(5+x)>0
tak było w zadaniu rozwiaz nierownosc i podany byl ten przyklad
(x+14)(8-x)(5+x)>0
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
aha. a czy ten 2 przyklad dobrze zrobilam?
b)\(\displaystyle{ x^4-(3x+2)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-(3x)^2+2 \cdot 3x \cdot 2+2^2=x^4-9x^2+12x+4}\)
\(\displaystyle{ x^2(x^2-9)+4(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2+4)(x^2-9)(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4 x=-2 -----> sprzeczne}\)
\(\displaystyle{ x^2=9 x=3, x=\frac{1}{3}}\)
b)\(\displaystyle{ x^4-(3x+2)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-(3x)^2+2 \cdot 3x \cdot 2+2^2=x^4-9x^2+12x+4}\)
\(\displaystyle{ x^2(x^2-9)+4(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x^2+4)(x^2-9)(3x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4 x=-2 -----> sprzeczne}\)
\(\displaystyle{ x^2=9 x=3, x=\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
czyli obliczanie z delty teraz?
\(\displaystyle{ (x^2-3x-2)}\)
\(\displaystyle{ -3^2-4 \cdot 1 \cdot (-2)=9+8=17= \sqrt{17}}\)
i obliczenie x1 i x2?
\(\displaystyle{ (x^2+3x+2)}\)
\(\displaystyle{ 9-8=1= \sqrt{1} =1}\)
i obliczenie x1 i x2?????
\(\displaystyle{ (x^2-3x-2)}\)
\(\displaystyle{ -3^2-4 \cdot 1 \cdot (-2)=9+8=17= \sqrt{17}}\)
i obliczenie x1 i x2?
\(\displaystyle{ (x^2+3x+2)}\)
\(\displaystyle{ 9-8=1= \sqrt{1} =1}\)
i obliczenie x1 i x2?????
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
czyli tak jest dobrze??
\(\displaystyle{ (x^2-3x-2)}\)
\(\displaystyle{ (-3)^2-4 \cdot 1 \cdot (-2)=9+8=17}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ x1=\frac{3- \sqrt{17} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x2=\frac{3+ \sqrt{17} }{2}}\)
\(\displaystyle{ (x^2+3x+2)}\)
\(\displaystyle{ 9-8=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = \sqrt{1}}\)
\(\displaystyle{ x1=\frac{-3- 1 }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ x2=\frac{-3+ 1 }{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ (x^2-3x-2)}\)
\(\displaystyle{ (-3)^2-4 \cdot 1 \cdot (-2)=9+8=17}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ x1=\frac{3- \sqrt{17} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x2=\frac{3+ \sqrt{17} }{2}}\)
\(\displaystyle{ (x^2+3x+2)}\)
\(\displaystyle{ 9-8=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = \sqrt{1}}\)
\(\displaystyle{ x1=\frac{-3- 1 }{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ x2=\frac{-3+ 1 }{2}=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązywanie równań
. dziekuje
a mógłbyś sprawdzić jeszcze to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2+5x-1
W(- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})^3-3 \cdot (- \sqrt{2})^2+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=(- \sqrt{2})+6+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=(- \sqrt{2})+5+5 \cdot (- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})+10 \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{2})+10 \cdot (- \sqrt{2}) /:(- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{- \sqrt{2}} / \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{10 \cdot (- \sqrt{2})}{2}= 5 \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ W(\frac{1}{ \sqrt{3}})=(\frac{1}{ \sqrt{3}})^3-3 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})^2+5 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})-1=\frac{1}{ \sqrt{3}}-3 \cdot \frac{1}{3}+5 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})-1=\frac{1}{ \sqrt{3}}+3 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}+3 \cdot \frac{1}{ \sqrt{3}} /:(\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{{1}{ \sqrt{3}}}/ \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}}\)
a mógłbyś sprawdzić jeszcze to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2+5x-1
W(- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})^3-3 \cdot (- \sqrt{2})^2+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=(- \sqrt{2})+6+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=(- \sqrt{2})+5+5 \cdot (- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})+10 \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{2})+10 \cdot (- \sqrt{2}) /:(- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{- \sqrt{2}} / \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{10 \cdot (- \sqrt{2})}{2}= 5 \cdot (- \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ W(\frac{1}{ \sqrt{3}})=(\frac{1}{ \sqrt{3}})^3-3 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})^2+5 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})-1=\frac{1}{ \sqrt{3}}-3 \cdot \frac{1}{3}+5 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})-1=\frac{1}{ \sqrt{3}}+3 \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}+3 \cdot \frac{1}{ \sqrt{3}} /:(\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{{1}{ \sqrt{3}}}/ \cdot (\frac{1}{ \sqrt{3}})}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązywanie równań
1)
\(\displaystyle{ W(- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})^3-3 \cdot (- \sqrt{2})^2+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=-2 \sqrt{2} -3 \cdot 2-5 \sqrt{2} -1=-7-7 \sqrt{2} =-7(1+ \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ W(- \sqrt{2})=(- \sqrt{2})^3-3 \cdot (- \sqrt{2})^2+5 \cdot (- \sqrt{2})-1=-2 \sqrt{2} -3 \cdot 2-5 \sqrt{2} -1=-7-7 \sqrt{2} =-7(1+ \sqrt{2})}\)