Miejsca zerowe wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Calfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Calfy »

Witam!

Potrzebuję wyznaczyć miejsca zerowe wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x-1}\)
Nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł. Próbowałem się za to jakoś zabrać, ale z żadnej strony nie mogę tego podejść

Z góry dzięki za pomoc.
Calfy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Afish »

Prawdopodobnie będziesz musiał zastosować wzory Cardano.
Awatar użytkownika
Calfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Calfy »

Jeszcze o nich nie słyszałem Ale pogooglowalem trochę i z tego co się doczytałem, to mogę, mając równianie w postaci \(\displaystyle{ x^3-3x-1=0}\), wyznaczyć sobie wyróżnik \(\displaystyle{ \Delta =\left( \frac{p}{3} \right)^3 + \left( \frac{q}{2} \right)^2}\), co w moim przypadku daje:
\(\displaystyle{ \Delta =\left( \frac{-3}{3} \right)^3 + \left( \frac{-1}{2} \right)^2 =-1+ \frac{1}{4}=-\frac{3}{4}}\)

I dalej, że jeżeli \(\displaystyle{ \Delta <0}\), to równanie ma 3 pierwiastki. Jeden z nich równy jest \(\displaystyle{ x= \sqrt[3]{- \frac{q}{2}- \sqrt{\Delta}} +\sqrt[3]{- \frac{q}{2}+ \sqrt{\Delta}}}\) , czyli u mnie:

\(\displaystyle{ x= \sqrt[3]{- \frac{-1}{2}- \sqrt{-\frac{3}{4}}} +\sqrt[3]{- \frac{-1}{2}+ \sqrt{-\frac{3}{4}}} \\ x= \sqrt[3]{\frac{1}{2}- \sqrt{-\frac{3}{4}}} +\sqrt[3]{\frac{1}{2}+ \sqrt{-\frac{3}{4}}}}\)

No i co z tym można zrobić? Z moją obecną wiedzą to nie istnieje pierwiastek z liczby ujemnej. A o liczbach zespolonych nie mam pojęcia Gdzieś na jakiejś stronie wyrażenie tego typu zostało po prostu odpowiednio przekształcone i w rezultacie dało liczbę rzeczywistą. Wyrażenie pod pierwiastkami zapisano jako sześciany. Ale tutaj chyba się tak nie da?

Pewnie coś namieszałem już, ale może coś się z tym uda zrobić
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 12:12 przez Calfy, łącznie zmieniany 2 razy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Afish »

Dobrze szukasz, ale chyba złą sekcję przeczytałeś :) A konkretniej wziąłeś wzory na pierwiastki w sytuacji, gdy delta jest mniejsza od zera. Poczytaj paragraf wyżej (Jak znaleźć jeden pierwiastek) i z niego powinno wyjść coś "normalnego" :)
Awatar użytkownika
Calfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Calfy »

Ale przecież ta delta wyszła mniejsza od zera (\(\displaystyle{ -\frac{5}{4}}\)) ? Czy to nie ta delta?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Afish »

Ta delta. Ale albo już jest za późna pora dla mnie na liczenie zadań z matmy, albo Ty wziąłeś wzór na pierwiastek w przypadku delty dodatniej :) Jeżeli nie mam racji, to przepraszam i już się nie odzywam :D-- 25 listopada 2010, 00:26 --Okej. Przeliczyłem to i wyszły mi trzy rozwiązania:
\(\displaystyle{ x_0 = 2cos\frac{\pi}{9}\\x_1=2cos\frac{7\pi}{9}\\x_2=2cos\frac{13\pi}{9}}\)
Awatar użytkownika
Calfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Calfy »

Z tego co tam było napisane to wzór na ten pierwiastek jest taki sam.

Dzięki serdeczne za rozwiązania

PS. Tam wyżej w moim poście był błąd, delta była nie \(\displaystyle{ -\frac{5}{4}}\) tylko \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\) . Już poprawiłem to
ODPOWIEDZ