Uporządkowanie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

sprawdzenie i poprawienie błędów
W(x)-(P(x)-Q(x))

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3-3x^2+5x-1}\)
\(\displaystyle{ P(x)=6x-1+3x^3}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^2-5x+1}\)
\(\displaystyle{ (2x^3-3x^2+5x-1)-(6x-1+3x^3-x^2-5x+1)=(2x^3-3x^2+5x-1)-(1x+2x^2)=2x^3-3x^2+5x-1-x-2x^2=2x^3-5x^2+4x-1}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (2x^3-3x^2+5x-1)-[(6x-1+3x^3)-(x^2-5x+1)]}\)
i licz jeszcze raz
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

ok ale gdy opuszce ten kwadratowy nawias to zmieniam znaki?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: anna_ »

Tak, ale najpierw opuść nawiasy zwykłe, dopiero potem kwadratowy.
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

tzn najpierw musze opuscic ten nawias okrągly gdzie jest Q? i zmienic znaki?-- 24 lis 2010, o 19:04 --ok zaraz to zrobie i napisze co mi wyszla
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: anna_ »

Wszystkie zwykłe,nie tylko ten jeden
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

ja nie wiem jak jest z tym opuszczaniem nawiasow;/

\(\displaystyle{ (2x^3-3x^2+5x-1)-[(6x-1+3x^3)-(x^2-5x+1)]=(2x^3-3x^2+5x-1)-[6x-1+3x^3+x^2+5x-1]=(2x^3-3x^2+5x-1)-[11x+3x^3+x^2]=x^3+4x^2-6x-1}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (2x^3-3x^2+5x-1)-[(6x-1+3x^3)-(x^2-5x+1)]=2x^3-3x^2+5x-1-[6x-1+3x^3-x^2+5x-1]=...}\)
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

mam nadzieje ze teraz dobrze?
\(\displaystyle{ (2x^3-3x^2+5x-1)-[(6x-1+3x^3)-(x^2-5x+1)]=(2x^3-3x^2+5x-1)-[6x-1+3x^3-x^2+5x-1]=(2x^3-3x^2+5x-1)-[11x-2+3x^3-x^2]=2x^3-3x^2+5x-1-11x+2-3x^3+x^2=-x^3-2x^2-6x+1}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: anna_ »

Teraz jest ok
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Uporządkowanie wielomianu

Post autor: Orszulla »

dziękuje ci bardzo za cierpliwosc do mnie i pomoc -- 24 lis 2010, o 19:43 --i mam mala nadzieje ze w innych zdaniach tez mi pomozesz
ODPOWIEDZ