sprawdzenie i poprawienie błędów
a) \(\displaystyle{ x^4-4x^2+4x-1}\)
\(\displaystyle{ x^2(x^2-4)+(4x-1)}\)
\(\displaystyle{ x^2=0, x=2, x=\frac{1}{4}}\)
b) \(\displaystyle{ x^5-x^4-x+1}\)
\(\displaystyle{ x^4(x-1)(-x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^4=0, x=1, -x=-1/:(-1) x=1}\)
c) \(\displaystyle{ (x^2+x)^2-(x^2+x^3)^2}\) tego nie wiem jak zrobic
d) \(\displaystyle{ x^5+5x^3-6x^2}\) tego tez nie wiem
rozkładanie na czynniki wielomianów
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
rozkładanie na czynniki wielomianów
a) a np .dla 1 ? nie będzie to równanie równe 0 ?
skoro znasz już jedno rozwiązanie możesz podzielić ten wielomian hornerem
b) \(\displaystyle{ x^5-x^4-x+1 = 0 \Rightarrow x^4(x-1)-(x-1)=0 \Rightarrow (x-1)(x^4 -1)=0 \Rightarrow (x-1)(x^2 - 1)(x^2 +1) =0}\)
c) rozpisz za pomocą wzoru:
\(\displaystyle{ a^2 - b^2= (a-b)(a+b)}\)
d) dla 1 to równanie jest równe 0 więc znów dzielenie hornerem
skoro znasz już jedno rozwiązanie możesz podzielić ten wielomian hornerem
b) \(\displaystyle{ x^5-x^4-x+1 = 0 \Rightarrow x^4(x-1)-(x-1)=0 \Rightarrow (x-1)(x^4 -1)=0 \Rightarrow (x-1)(x^2 - 1)(x^2 +1) =0}\)
c) rozpisz za pomocą wzoru:
\(\displaystyle{ a^2 - b^2= (a-b)(a+b)}\)
d) dla 1 to równanie jest równe 0 więc znów dzielenie hornerem
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
rozkładanie na czynniki wielomianów
znajdujesz taką liczbę dla której to równanie jest równe 0 i dzielisz
poszukaj w internecie, to dzielenie jest naprawdę bardzo łatwe
poszukaj w internecie, to dzielenie jest naprawdę bardzo łatwe
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rozkładanie na czynniki wielomianów
alfgordon, w a) można skorzystać z różnicy kwadratów
\(\displaystyle{ x^4-4x^2+4x-1=0\\
x^4-\left( 4x^2-4x+1\right)=0\\
\left( x^2-2x+1\right)\left( x^2+2x-1\right)=0\\
=\left( x-1\right)^2\left( x+1+ \sqrt{2} \right)\left( x+1- \sqrt{2} \right)=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-4x^2+4x-1=0\\
x^4-\left( 4x^2-4x+1\right)=0\\
\left( x^2-2x+1\right)\left( x^2+2x-1\right)=0\\
=\left( x-1\right)^2\left( x+1+ \sqrt{2} \right)\left( x+1- \sqrt{2} \right)=0}\)