Obliczanie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Obliczanie wielomianów

Post autor: Orszulla »

sprawdzenie zadań
W(x)=\(\displaystyle{ x^3-3x^2+5x-1
W(\(\displaystyle{ - \sqrt{2})=(- \sqrt{2})^3-3( -\sqrt{2} )^2+5(- \sqrt{2})-1=-2 \sqrt{2}+6+5(- \sqrt{2})-1=-2 \sqrt{2}+10(- \sqrt{2})=8}\)

W(-1)=\(\displaystyle{ (-1)^3-3(-1)^2+5(-1)-1= -1-3+5(-1)-1=-4-5-1=-10}\)

\(\displaystyle{ W(\frac{1}{ \sqrt{3}})=(\frac{1}{ \sqrt{3}})^3-3(\frac{1}{ \sqrt{3}})^2+5(\frac{1}{ \sqrt{3}})-1=\frac{1}{ 3\sqrt{3}}-1+5 \cdot \frac{1}{ \sqrt{3}}-1=\frac{1}{ 3\sqrt{3}}-1+5 \cdot \frac{1}{ \sqrt{3}}-1=\frac{1}{3 \sqrt{3}}+3 \cdot \frac{1}{ \sqrt{3}}}\)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie wielomianów

Post autor: anna_ »

1. źle
2. dobrze
3. źle
ODPOWIEDZ